ENDOCANABINOID SİSTEM NEDİR?

Bilim adamları bunun insan vücudundaki çok yönlü sinyal moleküllerinden biri olduğunu iddia etseler de çoğumuz endokanabinoid sistemin var olduğunu bile bilmiyoruz.

1992'de keşfedilen endokanabinoid sistemi, tüm insanlarda ve memelilerde mevcuttur ve çok çeşitli psikolojik ve fizyolojik işlevleri düzenlemeye yardımcı olur. Bilim adamları, son derece karmaşık olmasına rağmen, bu sistemin ruh hali, iştah, uyku ve hatta bir dereceye kadar stres üzerine etkili olduğunu kanıtladılar. Bu nedenle, endokanabinoid sistemi, tüm vücut süreçlerini dengede tutan ve düzgün çalışmasını sağlayan hayati bir iç eylem olan homeostaz için çok önemlidir.


İlk araştırmalar, endokanabinoid reseptörlerinin yalnızca beyinde ve sinir sisteminde mevcut olduğunu ileri sürdü, ancak bilim adamları daha sonra bu integral reseptörlerin cildimiz, bağışıklık hücrelerimiz, kemik, yağ dokusu, karaciğer, pankreas, iskelet kası, kalp dahil olmak üzere tüm vücutta mevcut olduğunu buldular. 


NASIL ÇALIŞIR?

Endokanabinoid sistem içinde tam bir kanabinoid reseptör ağı olmasına rağmen, aslında tanımlanmış iki birincil reseptör vardır. Bunlar CB1 ve CB2 reseptörleridir ve bu çift, dahili olarak üretilen endokanabinoidlere bağlanarak vücudun her yerinde dengeyi yeniden sağlamak için çalışır.

Talep üzerine sentezlenen endokanabinoidler, postsinaptik hücreden presinaptik hücreye geri akar. Oldukça karmaşık görünse de aslında bu süreç, nörotransmiterleri serbest bırakmayı yavaşlatması veya tamamen durdurması için presinaptik hücreye sinyal göndermek için vücudunuzdaki doğal bir iletişimdir. İç reseptörler etkinleştirildiği sürece, endokanabinoidler, anksiyete, stres ve acı hissimizin seviyesini tam olarak kontrol edebilir. CBD'nin faydalarının bulunduğu yer tam olarak burasıdır. Vücudun benzersiz kontrol sistemi, doğal bir kanabinoid ile desteklenebilirse önemli bedensel olayların verimliliği artabilir, kötü hissetmemize neden olan olumsuz semptomların sınırlanması sağlanabilir.

decorations


ENDOCANABINOID SİSTEM ve CBD

Bilimsel olarak aslında bu duruma bir çözüm bulunmuştur. Doğal ve yutulması güvenli olan bu bitki, fitokanabinoidler şeklinde elde edilir. Kenevir bitkisinden elde edilen bu kanabinoidlerin (CBD ve THC dahil) doğal olarak bu önemli iç reseptörlere benzer şekilde bağlandığı doğal süreçleri desteklemeye, sürdürmeye ve katkıda bulunmaya yardımcı olduğu bulunmuştur.

Kenevir bitkisinde (Cannabis sativa L.) bulunan 100'den fazla fitokanabinoidin, geniş bir etki yelpazesi sağlamak için farklı şekillerde endokanabinoid sistemle etkileşime girdiği saptanmıştır. Böylece hem CB1 hem de CB2 reseptörleri aktive edilerek bilişsel ve fizyolojik süreçlere olumlu faydalar sağlanmış olur. Örneğin, kanabinoidler CB1 reseptörünü aktive ettiğinde, bilim adamları tarafından kan damarlarının gevşemesi veya genişlemesi, dolaşımın artması ve buna benzer tepkilere karşı vücutta doğal destek olarak iltihaplanma belirteçleri saptadılar. CB2 reseptörleri aktive edildiğinde ise bağışıklık sistemiyle ilgili etkiler görüldü.

BEDENİNİZİ TANIYIN

2020'de bile insan vücudunun karmaşık işleyişi hala dünya çapında araştırılıyor ve tartışılıyor. Kesin olan şey ise endokanabinoid sistem, bedenimizin gerektiği gibi çalışmasını sağlamada büyük rol oynuyor. İster stresten, endişeden, düzensiz uykudan muzdarip olun, isterseniz sadece uzun süre sağlıklı kalmak isteyin, bu önemli sistemi desteklemenin önemli bir anahtar olduğu açıktır. Sistemin desteklenmesinde CBD’nin doğru miktarlarda kullanımı ve kaliteli kaynaklardan elde edilmesi de oldukça önemlidir.

Kaynaklar:

1) Mackie K. Cannabinoid receptors: where they are and what they do. J Neuroendocrinol. 2008

2) ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2139910/

3) ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5576607/

4) www.healthline.com/health/endocannabinoid-system-2#takeaway

5) uclahealth.org/cannabis/human-endocannabinoid-system

Takipte Kalın! Yeni Bloglarımız ve haberlerimiz hakkında bildirim almak için ücretsiz kayıt olun.